De wedstrijd
Op deze pagina vind je belangrijke informatie om op de RSW Paroba zoveel mogelijk punten te scoren en de Paroba te kunnen winnen! Als je eindigt bij de beste paroba’s (patrouille/ ronde/ bak) mag je naar de landelijke scoutingwedstrijden. Daar neem je het op tegen de beste groepen uit het hele land!
Naast belangrijke informatie over wat je absoluut wel of niet moet doen, geven we je ook praktische tips.
Wij komen op verschillende momenten jullie terrein op om te kijken hoe het gaat, vaak als jullie er niet zijn. Je herkent ons aan onze te gekke outfits en in het donker zijn we herkenbaar aan onze lichtjes. Luister goed naar onze hints, want die geven we graag voor betere resultaten!
Karma punten voor leuke attenties in de vorm van snackjes!
We wensen jullie veel plezier en succes,
De Jury, JEEJ
Beoordeling
Jullie krijgen tijdens de gehele paroba punten voor:
- Thema(aan)kleding
- Netheid
- Spellen
- Hike
- Kampement
- Sfeer en samenwerking
- Kookwedstrijd
- (voedsel)veiligheid
- Hygiëne
- Verhalen en aankleding van je ingeleverde logboekje
- Spellen in je subkamp tellen niet mee bij de beoordeling, maar de sfeer en samenwerking en de tostiwedstrijd op zondag telt WEL mee.
Kampement
De jury beoordeelt je kampement op de volgende punten
- Tent: zelf opgezet, strak en goed in model. Zorg dat je tent het hele weekend is opgeruimd. Niet alleen buiten, maar ook van binnen.
- Tafel: gepionierd, je moet er droog aan kunnen zitten en VEILIG kunnen koken op gas. Daarom mogen er geen partytenten en opklaptafels gebruikt worden.
- Thema: zorg voor een leuke thema-aankleding van je kampement en zorg dat deze het hele weekend mooi blijft. Je krijgt ook punten voor hoe je er als groepje uitziet. Let er hierbij op dat je er duidelijk als 1 groep uit ziet. Uitgebreidere aankleding levert meer punten op.
- Terrein: Zorg dat je hele terrein schoon is en er geen los slingerende spullen zijn of afval op de grond ligt. Hang daarom een afvalzak op.
- Bederfelijke etenswaren breng je altijd terug naar het Kookteam, zij hebben een koelkast. Als de jury ze aantreft in je kampement krijg je strafpunten.
Hike
Een sprookje zou geen sprookje zijn als de helden niet een avontuurlijke reis maken!
Op zaterdag trek je samen met de andere helden van je patrouille de magische bossen in, op zoek naar de verstopte sprookjesverhalen...
Een oude Wijze schreef ooit in een spreukenboek dat elke held zich goed op zijn/haar sprookjestocht voor moet bereiden, je weet immers nooit wat je te wachten staat! Het kunnen lezen van de kaart is vanzelfsprekend maar volgens de Wijze zouden zij daarnaast minstens kennis moeten hebben van de volgende tochttechnieken;
- Blinde vlek,
- Bolletje-pijltje,
- Coördinatenroute,
- Doolhof,
- Fotoroute,
- Helikopter route,
- Kompas,
- Kruispeiling,
- Kruispuntenroute,
- Ogenroute,
- Oleaat,
- Situatieschets,
- Stafkaart,
- Stripkaart,
- Triviantroute en
- Vectorroute.
Vergeet geen kompas en kaarthoekmeter mee te nemen.
Ook krijg je punten voor hoe snel je de hike loopt. Wij fietsen rond tijdens de Hike en letten er ook op dat jullie onderweg geen spoor van afval achterlaten.
Kijk bij “wat neem ik mee Scouts” voor de dingen die je nodig hebt zoals bijvoorbeeld een goed werkend kompas!
Meer te vinden via: https://nl.scoutwiki.org/Routetechnieken
Kookwedstrijd
Dit jaar koken we op gas in je eigen keuken. Zorg dat je voldoende gaspitten hebt om je maaltijd te koken en dat deze veilig te gebruiken zijn. Bij de fouragetent haal je jullie krat op met daarin een aantal ingrediënten die gebruikt moeten worden voor maximaal aantal punten.
Per subkamp zijn er twee juryleden die tijdens de wedstrijden aanwezig zijn en overal meekijken hoe het gaat, of jullie veilig en hygiënisch te werk gaan en hoe de taakverdeling en sfeer is.
Je gerechten hoeven niet allemaal tegelijk klaar te zijn, je kan ons roepen wanneer je ons iets wilt presenteren.
We proeven maar een beetje dus maak er een leuk bordje van met genoeg erop voor 2 mensen om een hapje te proeven. We hebben zelf vork/lepel/mes mee en een mok.
Regels
- Zorg zelf voor eventuele extra ingrediënten zoals groenten, fruit, kruiden, sauzen om hier een smakelijke maaltijd van te maken.
- Je mag dingen toevoegen aan je maaltijd, maar alle ingrediënten moeten gebruikt worden. Je mag dus geen gehele gerechten vervangen.
- Let op de veiligheid en hygiëne tijdens het koken.
- Dit jaar mogen jullie voor het eerst etenswaren laten koelen bij het kookteam. Alle gekoelde producten moeten in een ziplock zak of bakje van 1 liter passen en ingeleverd worden in jullie fouragekrat tijdens de opbouw van het kamp.
- Extra tip: Oefen het koken van je gerecht alvast een keer op scouting of bij iemand thuis dan gaat het een stuk makkelijker op de paroba.
Je krijgt punten voor:
- Voor iedere gang (en bijgerecht). Smaak (lekker), goed bereid (gaar, precies goed), originaliteit en in thema gerechten leveren meer punten op.
- Het gebruik van alle aangeboden ingrediënten.
- Hygiëne en veiligheid
- Het presenteren van je maaltijd in thema. We krijgen graag uitgelegd wat we gaan proeven, en zien daarbij een graag een mooie menukaart.
Ingrediënten
Van de kookstaf krijgen jullie de volgende hoofdbestanddelen voor een echte sprookjesmaaltijd:
- Aardappels (250gr per persoon)
- Gehakt (75gr per persoon)
- Appel (1 per persoon)
- Ei (1 per persoon)
- Uien (2 stuks per groepje)
- Paprika (1 per groepje)
- Volle yoghurt (500 ml per groepje)
- Krop sla (1 per groepje)
- Maïs (1blik per groepje)
Kookinspiratie met de ingrediënten
- Aardappel: Gekookt, gepureerd, gebakken, gestampt of versierd als mister potato
- Gehakt: ballen, rullen, kruiden met wat je maar wilt, tot worst verwerkt..
- Ui: onmisbare smaakmaker
- Paprika: groente, rauw, gekookt, gebakken, gevuld, als versiersel gesneden
- Blik mais: extra groente, rauw, gekookt, gebakken, in salade, door gehakt, gelepeld uit blik (vergeet dan ook de jury niets aan te bieden)
- Krop sla: als wrap, salade, in stamppot, gestoofd
- Eieren: als bindmiddel, gekookt, gevuld, gebakken, roerbakken, als pannenkoek, als verse mayo geklopt, of de volgende dag gebakken bij het ontbijt (0 points)
- Volle Yoghurt; zuivel, als toetje, als dressing, als smeuïge toevoeging aan de aardappelen, voor in soep, saus, tzatziki, als koelmiddel bij verbranding, of lekker gezichtsmaskertje tegen kamp stress
- Appel: fruit, rauw, gebakken, gestoofd, in salade, als toetje, versiering, of om je medekampers te verleiden of te vergiftigen 😛
Tosti wedstrijd op zondag
Ook de tosti’s tijdens de tostiwedstrijd beoordelen we op smaak, thema en originaliteit. Hierbij mogen jullie vrij gebruik maken van de ontbijtspullen uit de krat en ook zelf extra’s toevoegen. Denk eens aan ananas of banaan op je nutella tosti ;)
Meer weten?
Wil je meer weten over de puntentelling op PaRoBa? Tips en Tricks krijgen om in die befaamde top 4 te eindigen? Heb je brandende vragen aan de jury?
Op maandag 13 maart is je kans! Vanaf 20:00 is er een live sessie met de jury voor leiders. Ook PL’s en teamleiders Explo’s zijn welkom om aan te haken.
Je kan je vast aanmelden via deze link op discord → https://discord.gg/Gt44gbWykW
Heb je al concrete vragen, stel ze alvast. Staat je vraag er al, voeg je duimpje er dan aan. Zo kunnen we inschatten hoeveel tijd er aan dat onderwerp besteed moet worden.
Zie je daar? Jeej, de Jury
