RSW PaRoBa

Welkom op de site van de RSW Paroba.

 

RSW Paroba 2025

Volg alles over de RSW Paroba via:

www.instagram.com/rswparoba

groep

 

Binnen onze regio (Amsterdam-Amstelland) worden scouting wedstrijden gehouden, RSW staat dan ook voor Regionale Scouting Wedstrijden. In onze regio hebben wij er de naam PaRoBa aangegeven. Kortom: RSW Paroba.

 

De naam Paroba is ontstaan toen de gemeente Amsterdam de GSW (Gewestelijke Scouting Wedstrijden) en het district Amstelland nog de DSW (District Scouting Wedstrijden) organiseerden. De DSW stond beter bekend onder de naam “Paroba”. Paroba is in scouting traditie ook weer een afkorting, namelijk van Patrouille-, Ronde- en Bakswedstrijden. Landscouts hebben namelijk groepjes die patrouilles of rondes heten, waterscouts hebben bakken. Deze naam werd in 1989 opnieuw gebruikt en is ondertussen een begrip in onze regio.

Sinds 2008 zijn de GSW en DSW gefuseerd en daarmee waren de Regionale wedstrijden geboren. De krachten zijn gebundeld en dus doen nog meer deelnemers en groepen uit de hele regio mee met het leukste regionale evenement van Amsterdam-Amstelland!

 

De scoutingwedstrijden in Amsterdam-Amstelland bestaan al vele jaren en worden traditioneel gehouden in het Amsterdamse Bos. Tijdens de Regionale Scouting Wedstrijden moeten de ploegen (Paroba’s) zichzelf bewijzen door zelfstandig te kamperen, zelf hun kampkeuken van pionierhout te knopen, hun eigen maaltijden te koken, zelfstandig een hike te lopen en nog veel meer. Door het juist uitvoeren van opdrachten en meedoen met spellen, kunnen zij punten verdienen. Ook wordt er gelet op samenwerking, sfeer, hygiëne en andere zaken door een vakkundige jury. De beste ploeg met de meeste punten wint de Paroba, daarmee het wisselschild en mag samen met de nummers 2, 3 en 4 naar de LSW! (Landelijke Scouting Wedstrijden). 

 

Sinds 2015 is er een nieuwe dimensie aan de RSW Paroba toegevoegd, de Paroba XL. Dit is een vervolg op de Paroba maar dan voor deelnemers in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar. Ook de explorers worden beoordeeld op hun kunnen. Hoewel de Paroba XL gelijktijdig met de Paroba plaatsvindt en de algemene programmaonderdelen gezamenlijk worden gedaan, zal er voor XL  een apart uitdagend programma aangeboden worden op explorer-niveau.

XL content is te bekijken via www.instagram.com/rswparobaXL